Større beslutninger på Forum for Forsyningsdata mødet
Vedtagelse af retningslinjer
På mødet behandlede medlemmerne to leverancer fra Tværgående Arkitektur og Udvikling (TAU), der skal understøtte en mere ensartet og effektiv anvendelse af data på tværs af forsyningssektoren:
Leverance 2 præsenterer en overordnet begrebsmodel, der skaber et fælles sprog for centrale tekniske og forretningsmæssige begreber i forsyningssektoren. Modellen skal danne fælles grundlag for det videre arbejde med begrebsafklaring i regi af Forsyningsdigitaliseringsprogrammet. Leverance 6 beskriver metoder og principper for, hvordan grunddata - herunder adresser og georeferering - bør anvendes i sektoren. Ved at følge retningslinjerne bliver det lettere at matche og genbruge data på tværs af systemer. Det muliggør mere præcise analyser af forbrugsmønstre, visualisering af data i GIS, og samt at der kan laves automatiserede sammenstillinger med færre manuelle rettelser.
Begge leverancer blev godkendt som fælles referencerammer og retningslinjer, som aktører på tværs af branchen kan anvende, hvor det er relevant, fx ved design og kvalitetssikring af datamodeller og databaser til løsninger i forsyningssektoren. Retningslinjerne indeholder en overordnet plan for implementering, og Forum For Forsyningsdata har anmodet om en mere konkret plan for både implementering og gevinstrealisering. Denne plan er under udarbejdelse og vil blive præsenteret på næste møde i Forum for Forsyningsdata d. 25. september.
De to leverancer er de første retningslinjer fra TAU og markerer dermed de første skridt mod en mere digitalt sammenhængende forsyningssektor.
Frisættelse af årsforbrugsdata (BBR)
Tilgængelige data om forbrug af forsyningsydelser kan blandt andet bidrage til en mere energieffektiv drift af bygninger, understøtte udarbejdelsen af ESG-rapporter – som igen kan bane vejen for flere grønne investeringer – samt muliggøre screening af områder med potentiale for udrulning af fjernvarme eller etablering af energifællesskaber. Du kan læse mere om, hvordan lettilgængelige forbrugsdata kan understøtte disse og andre use cases her.
I forlængelse af ovenstående blev der ifm. Mødet i Forum for Forsyningsdata udarbejdet et notat, der beskriver potentialet ved at frisætte de energiforbrugsdata på årsniveau, som allerede i dag indsamles af forsyningsselskaberne og registreres i Bolig- og Bygningsregisteret (BBR). Da BBR allerede er et veletableret system, blev det på mødet drøftet, om Forsyningsdigitaliseringsprogrammet bør arbejde videre med at afdække mulighederne for, at disse årsforbrugsdata gøres offentligt tilgængelige via BBR.
Der var generel opbakning til at udarbejde en anbefaling, som belyser potentialer, risici og forudsætninger for at frisætte årsforbrugsdata i BBR. Det blev dog understreget, at enhver datafrisættelse skal ske med hensyntagen til databeskyttelse og forbrugerens rettigheder.
Status for arbejdet i dataudviklingsgrupperne
Varme-DUG: Klarhed om regler og rettigheder
I regi af varme-DUG’en er der udarbejdet to notater, som henholdsvis beskriver de gældende regler for måling af varmeforbrug samt for oplysning og fakturering i forhold til forbrugeren. Notaterne blev drøftet med henblik på at vurdere deres værdi i Forsyningsdigitaliseringsprogrammet. Forummet var enige om, at sådanne notater er vigtige redskaber, da der ofte eksisterer forskellige fortolkninger af regler, begreber og rettigheder i forsyningssektorerne. Det blev besluttet, at brancheorganisationerne skal understøtte udbredelsen af notaterne til deres respektive medlemmer. Derudover arbejder varme-DUG’en på leverance 3, ”Anbefaling om nemmere og ensartet adgang til fjernvarmeforbrugsdata”. Denne leverance vil formentligt udmunde i en anbefaling om ændret regulering eller en anbefaling til en ny branchestandard. Leverancen skal pt. behandles på Forum for Forsyningsdatas møde i september.
Vand-DUG: Fokus på anbefalinger
På mødet blev det besluttet, at der er behov for en snarlig strategisk drøftelse om det langsigtede ambitionsniveau for arbejdet med bedre vandforbrugsdata og bedre adgang til vandforbrugsdata, da der blev sat spørgsmålstegn ved, hvor stor værdi, set i lyset af omkostningerne, disse tiltag vil have i vandsektoren.
El-DUG: Ny leverance og workshop
El-DUG’en har for nylig godkendt igangsættelsen af leverance 7: "Anbefaling vedr. harmoniseret udstilling af lokationsspecifikke el-tariffer". Formålet med leverancen er at gøre det lettere for aktører at tilgå gældende DSO-tariffer for specifikke adresser, koordinater eller lokaliteter – eksempelvis til brug for planlægning og styring af opladning af elbiler.
I forlængelse heraf blev der den 11. juni afholdt en workshop i Middelfart i samarbejde med Energinet. Arrangementet, som havde 70 tilmeldte deltagere, havde fokus på Vehicle-to-Grid (V2G) og digitalisering af værdikæden fra elbil til transmissionsnet. Dagen var centreret om at identificere løsninger, der skaber konkret værdi for markedet. Leverance 7 vil på baggrund af denne workshop og det yderligere arbejde i arbejdssporet blive behandlet på næste Forum for Forsyningsdata-møde i september, hvor der skal forelægge en anbefaling til godkendelse.
God sommer
Der er også fuld fart på Forsyningsdigitaliseringsprogrammet efter sommerferien med møder i DUG’erne og TAU i august og september og næste møde i Forum for Forsyningsdata d. 25. september, hvor flere anbefalinger skal drøftes og besluttes.